“Directiesecretaresse Bärbel heeft ons ondersteund bij tal van zaken!”

Ton Smets van NLW Groep

Maatschappelijk werkbedrijf NLW Groep had in een kort tijdsbestek een directiesecretaresse nodig. Het werkbedrijf klopte aan bij ABCS. Een week later startte interim-medewerker Bärbel Severens! Ton Smets, directie- en bestuurssecretaris bij NLW Groep, vertelt over de samenwerking.

NLW Groep is een maatschappelijk werkbedrijf in Noord-Limburg. Het helpt mensen met een arbeidsbeperking of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: zij worden geholpen aan een passende baan. NLW Groep is actief in de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. Het ondersteunt deze gemeenten bij het uitvoeren van de Participatiewet, waarbij zoveel mogelijk mensen aan werk worden geholpen. NLW heeft twee vestigingen, namelijk in Venray en Panningen. 

Met spoed een directiesecretaresse nodig

Ton Smets is directie- en bestuurssecretaris bij NLW Groep. Hij vertelt: “Afgelopen oktober hadden we met spoed een secretaresse nodig. Onze eigen directiesecretaresse moest geopereerd worden en na de operatie zou ze nog enkele maanden uit de running zijn. In die maanden stonden er enkele strategische veranderingen op stapel, dus we hadden ondersteuning van een secretaresse nodig. Via via zijn we uitgekomen bij ABCS. We gaven aan dat we op zeer korte termijn een directiesecretaresse nodig hadden. ABCS stelde Bärbel Severens aan ons voor en wij waren meteen enthousiast. Het was prettig dat we zo snel konden schakelen en er vanuit ABCS veel flexibiliteit was.” 

Een week later startte Bärbel

“Een week later is Bärbel bij ons aan de slag gegaan. Vanwege het coronavirus werkte ze een paar dagen vanuit huis en een paar dagen op onze vestiging in Venray. De klik was vanaf dag één goed, want Bärbel heeft een warme en fijne persoonlijkheid. Ze stak gelijk de handen uit de mouwen en ging aan de slag. Bärbel is heel ervaren en heeft bij veel verschillende bedrijven gewerkt. Hierdoor kon ze zich snel aanpassen aan onze organisatie. Ook al had ze nog nooit bij een maatschappelijk werkbedrijf gewerkt: ze pakte de werkzaamheden gemakkelijk op. Ze had weinig uitleg nodig, want aan één woord had ze genoeg. Ze heeft ons ondersteund bij tal van zaken, zoals het notuleren van vergaderingen, het organiseren van bijenkomsten en evenementen, het plannen van projecten en de vertaling daarvan in een programma.”

Notuleren én deelnemen aan vergaderingen

Aanvankelijk zou Bärbel drie maanden blijven, maar uiteindelijk zijn het bijna vijf maanden geworden. Ton: “Deels omdat het ziekteverlof van onze directiesecretaresse wat langer duurde, deels omdat we zo tevreden over Bärbel waren. We zaten middenin een organisatieontwikkeling en hebben een koers-visietraject doorlopen. Tijdens dit traject hebben we veel OR-bijeenkomsten, directievergaderingen en heidesessies gehad. Deze bijeenkomsten en sessies werden tot in de puntjes geregeld door Bärbel. Vervolgens notuleerde ze én nam ze actief deel aan de sessies – iets wat wij zeer prettig vonden. Ze heeft waardevolle inbreng en heeft dan ook een stem gehad.”

Na bijna vijf maanden hebben we met pijn in ons hart afscheid genomen van Bärbel. In die korte tijd heeft ze een duidelijke plek ingenomen binnen onze organisatie.

Projectplanning en evenementorganisatie

“Aan de hand van deze bijeenkomsten en heidesessies heeft Bärbel de projectplanning op zich genomen. Voor het koers-visietraject is een programma geschreven en dit programma bestond uit tien deelprojecten. Ze heeft alle projecten zorgvuldig gepland met de betreffende projectleiders. Overzichtelijk én duidelijk. Om het koers-visietraject onder onze tachtig eigen medewerkers bekend te maken, hebben we een interactief online evenement georganiseerd. Dit evenement vond plaats in de schouwburg van Venlo. In een talkshowsetting hebben de directieleden en de projectleiders uitgelegd wat het traject inhield. Bärbel heeft dit evenement voor een groot deel georganiseerd en het werd zeer positief ontvangen door onze eigen medewerkers!”

Goede overdracht van werkzaamheden

“Na bijna vijf maanden hebben we met pijn in ons hart afscheid genomen van Bärbel. In die korte tijd heeft ze een duidelijke plek ingenomen binnen onze organisatie. Ze was betrokken en alle collega’s waren blij met haar werkzaamheden. Ikzelf had een goede klik met haar, want we zijn regelmatig samen naar bijeenkomsten en heidesessies gereden. Dat was altijd erg gezellig en leerzaam. Tijdens haar laatste werkweken heeft ze haar werkzaamheden afgerond en heeft ze een goede overdracht gegeven aan onze eigen directiesecretaresse. Zij kan de projecten moeiteloos overnemen en verder oppakken. Heel fijn!”
 

Op de foto staat Bärbel Severens